preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > O školi
O školi

 

Davne 1971.godine Skupština općine  Metković donijela je odluku o gradnji zgrade nove osnovne škole na desnoj obali Neretve u Metkoviću radnog naziva  „OŠ 26.listopad“, kako bi se rasteretila tada jedina osnovna škola u gradu.
Vođenje poslova za pripremu gradnje   povjereno je Šimi Brnasu, kasnijem ravnatelju, a sredstva su  osigurali RH, općina Metković i građani samodoprinosima.


Škola je građena od 1974. do 1979. kada je i otvorena, a u školske klupe sjelo je 880 učenika. Radove je izvodilo GP „Beton“ iz Metkovića, a voditelj radova bio je ing. Ivo Šprlje. Radovi su stajali 15 milijuna i 53 tisuće dinara. Nakon početka rada uvidjelo se da nema dovoljno  prostora za rad te je ubrzo uslijedila dogradnja  480 metara četvornih zatvorenog prostora.

 Škola je u nazočnosti velikog broja uzvanika svečano otvorena 26.listopada 1979., a otvorio ju je tadašnji predsjednik SO Metković prof. Tomislav Grgić.
Nazvana je imenom političara Edvarda Kardelja, prvi izabrani direktor bio je Šime Brnas, a  predsjednik Školskog odbora Ante Senta . Od početka su u okviru Matične škole djelovale područne škole u  Prudu i u Vidu te vrtić u Matičnoj školi.
Zahvaljujući trudu učitelja i učenika, uslijedili su brojni značajni rezultati u školskim i izvanškolskim aktivnostima.Uprava se trudila poboljšati materijalne uvjete rada, a svim učiteljima uvijek su na prvom mjestu bili učenici.
Lokalna zajednica je prepoznala rezultate rada te je Škola 1985. dobila općinsku nagradu.U ovoj Školi osnovani su  KUD „Polet“, Školsko športsko društvo, tiskan je školski list „Val mladosti“ , a djelatnici su usko surađivali s lokalnom zajednicom.

 

Početkom Domovinskog rata 1991. godine, veći broj djelatnika uključio se u obranu domovine.Zbog ratnih djelovanja i svakodnevnih opasnosti nastava je više puta prekidana.Upravo su djelatnici škole potaknuli rad Radio –škole u programu Radio Metkovića. Učenici i njihovi učitelji su u ratnim godinama prihvatili veći broj izbjeglih i prognanih učenika.

Na natjecanjima iz znanja ekolozi i biolozi pod vodstvom profesorice Višnje Bukvić postali su višestruki prvaci države. Škola je surađivala s brojnim sportskim klubovima . Pod  pokroviteljstvom UNICEF-a snimljen je film o školskom okolišu, a 1997. godine Škola je dobila javno priznanje Grada Metkovića povodom blagdana Sv.Ilije.

Dvije godine kasnije mlade rukometašice bile su na državnom prvenstvu četvrte.Godine 2003. Školi je prvi put dodijeljena nagrada za najljepši školski vrt u Hrvatskoj, a 2008. nagrada je stigla na istu adresu.
Učenici i učitelji realizirali su između ostalog sljedeće projekte :
„Škola demokracije“,“Gradimo mostove“, „ Upoznajmo vegetaciju Neretve „
 „Žabe“i brojne druge.Učenice su 2004. kao članice ŽRK „Jerkovac“ postale prvakinje države u rukometu, dok su atletičari postali prvaci države 2008.
Stručno usavršavanje trajna je obveza učitelja i njihova želja. Nakon prvih pet mentora 2009. godine u zvanje mentora napredovalo je devet učitelja. U Školi radi i jedan učitelj –savjetnik za Likovnu kulturu, a dva djelatnika su predsjednici Županijskih stručnih vijeća i autori ili koautori udžbenika.

Godine 2004. tiskan je prvi broj lista „Kreket“ u kojemu pišu učenici i učitelji.Povodom 25.obljetnice tiskana je školska monografija.Posebna pozornost poklanja se radu s učenicima s posebnim potrebama. Za nekoliko učenika s posebnim potrebama ugrađeno je dizalo, napravljene su prilazne staze i sanitarni uređaji, a nabavljena je i posebna oprema za pomoć u praćenju nastave.Naša Škola dio je u „Mreže škola bez prepreka“ , kao jedna od 40 od ukupno 850 škola u Hrvatskoj.

Vanjsko vrjednovanje znanja provedeno 2008. i procesi samovrjednovanja škole pokazali su da su učenici ostvarili iznadprosječne  rezultate u znanju te podjednake rezultate u analizi rezultata upitnika u postupku samovrjednovanja.
U proteklih 30 godina Školu je pohađalo 29 tisuća učenika, osme razrede završilo je 3400 učenika, a broj bivših i sadašnjih djelatnika iznosi  226.  Imamo 31 umirovljenika,a pet djelatnika, nažalost, zauvijek nas je napustilo.

 

U 30 GODINA TRI RAVNATELJA

  Na čelu Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića izmijenila su se u 3 desetljeća samo tri ravnatelja.Prvi je bio gospodin Šime   Brnas,nastavnik matematike, inače ovlaštenik za poslove gradnje škole od 1974.do 1979. Nakon otvaranja Škole imenovan je za  ravnatelja /direktora/ te je uspješno obnašao tu odgovornu dužnost sve do 1988.godine kada je otišao u zasluženu mirovinu. Svojim znanjem, držanjem i savjetima bio je uzor svim djelatnicima s kojima je radio.Uvijek je želio i uspijevao unaprijediti procese odgoja i obrazovanja.

 

 

  Te godine naslijedio ga je njegov dotadašnji pomoćnik, gospodin Ivan Babić, također nastavnik matematike.
 On je uspješno kormilario velikim školskim brodom.Imao je sluha za sve djelatnike, aktivno je radio na poboljšanju materijalnog stanja u školi, upozoravao je na potrebu stalnog stručnog usavršavanja. Bio je jedan od najuspješnijih ravnatelja u Republici Hrvatskoj i član predsjedništva Udruge ravnatelja.Uspostavio je uspješnu suradnju s lokalnom zajednicom i sportskim klubovima, tražio je nove putove u načinima organizacije nastave i ukupnom funkcioniranju velike škole.
Godine 2007. otišao je u zasluženu mirovinu ,ali je zadržao kontakte sa svojim bivšim kolegama.

 

 

 

 

  Umjesto njega ravnateljem je postao nastavnik povijesti i geografije Petar Jakić.
On je djelatnik Škole od prvoga dana. Uz redovan rad više od tri desteljeća dopisnik je dnevnih listova i elektronskih medija iz Metkovića. Napisao je dvije knjige, jednu o ŽRK „Metković“, a drugu o svojoj Školi. Bio je sudionik Domovinskog rata, urednik školskog lista „Val mladosti“, dopredsjednik SO Metković od 1986. do 1990. te dopredsjednik Gradskog vijeća Metkovića od 1997. do 2001.
Svoje iskustvo iz razreda nastoji oplemeniti novim spoznajama o organizaciji rada i poboljšanju svih oblika odgojno-obrazovnog procesa.


Zaštita od potresa
Upute za pripremu tableta
 

Oglasna ploča
Kalendar 2020./21.

 

Knjižnica

Popis udžbenika
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Virtualne učionice

5.A   5.B   5.C   5.D

6.A   6.B   6.C   6.D

7.A   7.B   7.C   7.D

8.A   8.B   8.C   8.D

8.E

Nastava na daljinu

ŠKOLA ZA ŽIVOT
Dan ružičastih majica

Videozapis filmske skupine Akcija

Dan kruha 2019.

STEM kutak
STOP NASILJU
 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju