preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Helena Bjeliš, 17. 10. 2017.

Jedan od najpoznatijih francuskih i svjetskih književnika Victor Hugo jednom  je prilikom rekao : „ U životu sam imao samo jednog pravog i iskrenog prijatelja: knjigu. “ Družeći se s knjigama,  zaboravljamo na probleme svakidašnjice, putujemo, istražujemo i otkrivamo. Ove je godine manifestacija Mjesec hrvatske knjige , koja se obilježava od 15. listopada do 15.studenog, posvećena enciklopedistici, a provodi se pod geslom: Sve na jednom mjestu.

  Ovaj moto danas treba shvatiti ponešto dinamičnije. Svako se znanje danonoćno mijenja, a u suvremenom dobu ubrzanog razvoja komunikacijskih tehnologija svjedoci smo da ono izbjegava ukoričavanje u jednu ili više knjiga (  enciklopedije se već godinama  mogu naći i u online izdanjima ), no  potrebno nam je  jedno ishodišno mjesto koje omogućuje snalaženje u nepreglednosti današnjeg raslojenog znanja iz različitih područja ljudskog djelovanja i stvaranja. To je uvijek bio zadatak enciklopedija. One bi trebale biti sastavni dio naših života  kao jedna od dragocjenih stvari na svijetu- riznica ljudskih dosega i spoznaja.

  Upoznavanje s enciklopedijama, specijaliziranim i općim, poticanje čitanja i istraživanja kod djece kao i osvješćivanje vrijednosti tih procesa  ciljevi su   niza različitih ovogodišnjih aktivnosti prilikom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u našoj školi. Učiteljice Hrvatskog jezika Marinka Jurković, Ivona Martinović, Helena Bjeliš, Slavica Ilić i Ivana Vatović   u suradnji s knjižničarkom Marijanom Gluščević  upoznat će  učenike s enciklopedijama u različitim oblicima. Jednodnevnu akciju s ciljem populariziranja čitanja „ Danas ti čitam“ koja će se održati 23.listopada predvodit će  knjižničarka, a  ujedno će  i ove godine aktiv Hrvatskog jezika realizirati  projekt  Gradskoj knjižnici u pohode ,  na nastavi će s učenicima intenzivirati razgovore o dobrobiti čitanja i utjecaju knjiga i njihovih autora , uređivat će se razredni panoi i dr.

    Čitanje vodi u bolju informiranost, a znati pronaći pravu informaciju,  brzo  i valjano  zaključiti i iskoristiti je  izazov je današnjice s kojim se susreću i učenici. Iako djeca i mladi sve manje čitaju, po svim mjerodavnim istraživanjima sudeći, treba ih poticati na oživljavanje zapostavljene vrijednosti druženja s pisanom riječju te  prikupljanje znanja i mudrosti drugih ljudi koja se kriju iza korica knjiga.

 
 

 

VREMENICI
Kalendar 2018./19.

 

Popis udžbenika
Vladanje/kriteriji
Oglasna ploča
STOP NASILJU
ZA NAŠE OSMAŠE

 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju