preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

Dan hrvatskih knjižnica – 11. studenoga

Autor: Katica Salacan, 8. 11. 2018.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvoga Zakona o knjižnicama kojim su postavljeni pravni temelji za sustavni rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica, nositeljica razvoja pismenosti i obrazovanja i čuvarica hrvatske kulturne i znanstvene baštine.

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je 2010. godine Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima. Taj dan je prigoda da knjižnice javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme s kojima se svakodnevno susreću.

 

I u našoj školskoj knjižnici ovaj je dan prigodno obilježen. Učenici predmetne nastave su s knjižničarkom i učiteljicama hrvatskog  jezika imali tematske sate na temu glagoljice, učenici su pisali glagoljicom i izrađivali najdraže slovo glagoljice. Glagoljica je i osnovni motiv ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Najmanji učenici su sa svojim učiteljima i knjižničarkom izrađivali straničnike za knjige i time se ukazalo na važnost čuvanja knjiga. Čitana je slikovnica Sreća Karla Sente i na taj se način poticala ljubav prema knjizi te pismenom i usmenom izražavanju. Knjižnicu su posjetili učenici i učiteljice Područne škole Prud te se pridružili čitalačkim i stvaralačkim aktivnostima. Najkreativniji učenici su s knjižničarkom izradili  prigodne panoe s glagoljicom i straničnicima, a nalaze se u predvorju škole.

 

Danas čitanje sve više pada u drugi plan pred modernim tehnologijama i svim mogunostima koje ona pruža, knjige i dječje bajke svakako bi trebalo više promovirati i nuditi djeci jer one im pružaju bezgranične mogućnosti maštanja i stvaranja  kakvu im nikada neće moći pružiti ni najsuvremenija tehnologija.

 
 

 

VREMENICI
Kalendar 2018./19.

 

Popis udžbenika
Vladanje/kriteriji
Oglasna ploča
STOP NASILJU
ZA NAŠE OSMAŠE

 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju