(13. – 17. listopada 2025.)
Učenici naše škole i ove su se godine uključili u obilježavanje nacionalnog Tjedna školskog doručka. Projekt je pokrenuo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u sklopu nacionalnog programa Živjeti zdravo, s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete.
Svake godine Tjedan školskog doručka donosi novu temu i nove zadatke, a prošlogodišnja tema Pet na dan bila je vrlo zabavna. S nestrpljenjem smo dočekali ovogodišnju temu Okusi koji nas spajaju – doručkom oko svijeta.
U aktivnostima su tijekom tjedna sudjelovali učenici pod vodstvom svojih učiteljica:
- 1.a – Katarina Petković Galov
- 2.a – Mateja Krstičević
- 2.b – Nevena Mataga
- 3.a – Jelena Bebić
- 4.a – Lidija Marić
- 4.b – Nikolina Doko
- 3. i 4. PŠ Vid – Ana Mijić
Tijekom cijelog tjedna učenici su aktivno izvršavali zadatke, pokazujući veliku motiviranost u pripremi, prezentiranju i analizi aktivnosti.
1. dan – Doručak pod povećalom: Što jedemo svaki dan?
Zadatak je bio istražiti što zapravo jedemo svakog jutra. Biramo li uvijek isti doručak ili volimo raznolikost? Što sve utječe na naš izbor hrane? Učenici su osvijestili važnost raznolikog doručka i naučili koje bi namirnice on trebao sadržavati. Na kraju su osmislili vlastite prijedloge nutritivno vrijednog doručka. Naučili smo: „Da bi tvoj doručak bio i ukusan i koristan, ubaci barem tri različite skupine hrane – jer raznolikost je ključ!”
2. dan – Doručkom oko svijeta
Bilo je vrlo zanimljivo istraživati doručke diljem svijeta. Učenici su otkrili brojne nove informacije i iznenadili se koliko su različite prehrambene navike u raznim zemljama. Uživali su u istraživanju, prezentiranju i otkrivanju novih namirnica.
3. dan – Doručak za svakoga: Jednaki smo, iako jedemo različito!
Osvijestili smo kako neki ljudi ne mogu jesti određenu hranu jer im može naškoditi – mogu dobiti bolove u trbuhu, osip ili teško disati. Naučili smo da ih u tome trebamo podržati, jer poštivanje, razumijevanje i briga čine nas boljim prijateljima.
4. dan – Hrabri izazov: Isprobaj nešto novo!
Učenici su hrabro kušali do tada neisprobane namirnice i jela: palentu sa sirom i povrćem ili orašastim plodovima, vafle od zobenih pahuljica, banana i meda, integralne mini sendviče s mliječnim namazom, kukuruzom, sirom i svježim krastavcima. Kušali su, ocjenjivali i birali omiljena jela – najdraži izbor bili su vafle od zobenih pahuljica, banana i meda.
5. dan – Okusi koji nas spajaju
Posljednjeg dana zahvalili smo svima koji su nam pomogli u pripremi doručaka tijekom tjedna. Izradili smo „Zid zahvalnosti” s papirićima u obliku tanjura i kuhinjskih alata na kojima smo napisali poruke zahvale roditeljima, kuharima i učiteljicama.
Kroz ovaj smo projekt ponovno naučili mnogo toga novog, a isprobavanje doručaka pokazalo se najveselijim dijelom dana. Učenici su izrazili želju da i ubuduće češće zajedno uživamo u hrani i druženju.
Kako smo se proveli i na koji način smo provodili aktivnosti u našim razredima, možete pogledati u priloženoj fotogaleriji.
































