Međunarodni dan bijelog štapa(15. listopada)

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada svake godine od daleke 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa.  Bijeli štap je zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje tijekom kojega svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati. Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenula je gospođica Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. Međutim, tek nakon Drugog svjetskog rata bijeli štap, i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih. U Hrvatskoj je obilježavanje počelo 1996. godine te se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, pri čemu se ovom prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu živi 39 milijuna slijepih osoba te u ovom smislu prevalencija sljepoće iznosi oko 5 na 1.000 stanovnika. U Hrvatskoj se prati broj osoba oštećena vida, ali samo onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. U Hrvatskoj su registrirane 22.000 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost. Na taj način prevalencija oštećenja vida kao uzroka invaliditeta iznosi oko 6 na 1.000 stanovnika. Svakodnevni problemi slijepih gotovo su potpuno nezamislivi onima koji vide. O tome nam možda može ponešto reći naša učenica Petra M. i njezin 7.a koji više od drugih razreda ima razvijenu empatiju za osobe oštećenog ili potpuno izgubljenog vida. Učitelji i vršnjaci, kao i njezina asistentica nastoje joj pružiti podršku koliko je god to moguće, iako, kao što smo već rekli, mi koji vidimo nikada u potpunosti nećemo moći razumjeti slabovidne i slijepe osobe. Možemo barem na ovaj dan nekom aktivnošću pokušati malo hodati u njihovim cipelama.

Ovoj populaciji upravo moderna tehnologija uvelike olakšava život, ali i nadalje, bez obzira na moderna poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo permanentnim radom i pomaganjem svakom pojedincu koji je pogođen ovom vrstom invaliditeta.

I u našoj školi obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa. Na satima biologije učenici su raspravljali o ovoj temi i pokušali dati neke prijedloge kako bi se mogao unaprijediti život osoba s ovom vrstom invaliditeta. Učenice 7.c i 8.c razreda izradili su prigodni plakat i strip.

Pročitajte još

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Danas je vrt naše škole bio ispunjen dobrotom, zajedništvom, ljubavlju i veseljem. Baš danas, na Svjetski dan hrane ostvarili smo svoj najdugovječniji projekt – Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Projekt u kojem naši učenici rado sudjeluju već godinama...

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) te Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Na taj dan pokušava se povećati osjetljivost za ulaganja u sustav podrške mentalnom zdravlju i...

Skip to content