2017-10-22 20:17:49

Školom su zamirisale jabuke...

Svjetski dan jabuka obilježava se od 1990. godine, a utemeljila ga je organizacija Common Ground u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuka. U našoj je školi i ove godine za Dan jabuka bilo jako veselo i jabukovito…

Poznato je kako se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. U jabuci se, naime, kriju brojni sastojci koji vrlo povoljno utječu na naš organizam. Tako u jabuci može biti i do 90% vode, mnogo ugljikohidrata, dijetnih vlakana, minerala, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza, vitamina C, A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Stoga ne čudi izreka Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van.  Jabuka se zbog svega navedenog smatra kraljicom voća, a da je taj naziv opravdan vidimo u primjeni jabuka u brojnim jelima, kolačima, kompotima, voćnim salatama, sokovima...

Učitelji i učenici Dan su jabuka obilježili brojnim zanimljivim aktivnostima i radionicama.

Učenici 1.a razreda čitali su pjesme o jabuci, crtali, pjevali i  utrkivali se s jabukama. Na kraju su se osladili ukusnom savijačom od jabuka.

U 2.b razredu učenici su salvetnom tehnikom na satu likovne kulture oblikovali jabuke. Prisjetili su se brojnih ukusnih jela s jabukama, čitali poznate izreke te se upoznali s najpoznatijim sortama jabuke. Na kraju su sve jabuke završile u ukusnom kompotu i voćnoj salati u koju su dodali još zdravog voća te ju začinili limunovim sokom.

Učenici 3.a razreda modelirali su jabuku glinamolom, dramatizirali tekst Tri jabuke te pripremili i uživali u ukusnoj voćnoj salati.

U 3.b razredu održano je natjecanje u prenošenju jabuka glavama bez pomaganja rukama. Učenici su također na satu likovne kulture izrađivali jabuke kolažnom tehnikom te su se, na kraju, jabukama i zasladili.

Igrom Griz po griz do pobjede 3.c razred proslavio je Dan jabuka kako i dolikuje kraljici voća i zdravih zuba. Cilj natjecanja bio je što brže grickati jabuke bez pomoći ruku. Konkurencija je bila jaka i odlučivao je posljednji griz, a pobjedu je izborila djevojčica Reina.

U 4.a razredu učenici su na satu likovne kulture slikali jabuke temperama poštujući pravila kompozicije i nijanse boja. Na satu hrvatskoga jezika interpretirali su tekst Pohvala jabuci, a vrhunac je bilo kušanje zdravog čipsa od jabuka koji je oduševio učenike pa su pojeli sve do posljednjeg komadića.

Učenici 4.b razreda pripremali su voćnu salatu sa šlagom koja je bila bogata raznim voćem: jabukama, kruškama, bananama, šipkom i mandarinama, a zatim su uživali u slatkom i zdravom voću.

Tako je svaki  razred na svoj način obilježio Dan jabuka, a hodnicima naše škole širio se miris jabuka... Bio je to veseo i sladak dan za sve naše učenike...


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković