2020-05-21 07:51:23

Učenici razredne nastave vraćaju se u školske klupe

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave od 25. svibnja 2020.

Svi roditelji učenika razredne nastave od ponedjeljka 25. svibnja 2020. mogu poslati djecu u školu.  U najnovijim Uputama HZJZ-a navodi se: „Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.“

Preporučeno je poštivanje fizičke udaljenosti od 1,5 metra, iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika ( što ne znači da je 20 maksimalan broj po skupini ). Kod većih razrednih odjela će se razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine.

U razrednoj nastavi izvodit će se svi nastavni predmetni, uključujući i nastavu engleskog jezika, glazbene kulture i izbornih predmeta. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture i dalje će se izvodi samo na otvorenom prostoru, a neće se izvoditi izvannastavne aktivnosti. Dopunska i dodatna nastava izvodit će se u smanjenom opsegu. Također, i sat dodatnih aktivnosti s učenicima neće se provoditi u ovoj fazi.

Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

Paralelno s nastavom u školama, i dalje će se omogućiti održavanje nastava na daljinu čija je podloga Škola na Trećem zajedno s radnim materijalima – zadatcima i aktivnostima, koji su dostupni na mrežnim stranicama Škole za život. Škola na Trećem održavat će se do početka lipnja kako bi se osiguralo praćenje nastave za one učenike koji će još jedno vrijeme iz objektivnih ili subjektivnih razloga pratiti nastavu na daljinu.

Tijekom sutrašnjega dana razredni učitelji će kontaktirati roditelje kako bi se izjasnili o dolasku svoje djece u školu te kako bi se u ponedjeljak, 25. svibnja, mogla organizirati nastava u školi u skladu s Uputama HZJZ-a.

„Kvalitetu nastave lakše je osigurati u školama, a socijalizacija i emocionalni razvoj važni su aspekti učenikova odgoja i obrazovanja. Važno je poticati i „uživo“ provjeravati usvajanje motoričkih vještina (pisanje, crtanje i sl.) Najvažniji je cilj briga o cjelovitom razvoju i dobrobiti djeteta.“

 

Molimo da pažljivo pročitate upute i preporuke HZJZ-a i MZO-a koji se nalaze na poveznicama.

Preporuke MZO-a

Upute HZJZ-a

Ravnateljica


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković