2020-02-26 11:44:38

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Danas, 26. veljače 2020. u našoj školi obilježavamo Dan ružičastih majica, poznat i kao Pink Shirt Day. To je program prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u mjesecu veljači. 

Na početku želimo istaknuti da kazalište Žar ptica organizira međunarodni Naj, naj, naj festival i održava predstave u sklopu projekta #naNajjače protiv vršnjačkog nasilja, a prikupljeni novac od predstave donirat će ove godine upravo našoj školi.

Mi smo i ove godine angažirali naše učenike da zajedničkim aktivnostima ukažemo na prisutnost nasilja u svakodnevnom okruženju i naglasimo koliko je bitno razumijevanje i prihvaćanje različitosti. Na našim smo stepenicama ispisali različite poruke koje promiču toleranciju, poštivanje i prihvaćanje, one su tu kako bismo njima probudili svijest učenika da škola treba biti sigurno i poticajno okruženje.

Naši učenici su tijekom veljače imali različite radionice. Učitelji od 1. do 3. razreda sa svojim učenicima su igrali igru Memory te na taj način upoznali naše najmlađe učenike s pojmom nasilja. S učenicima 4., 5. i 7. razreda Razvojno pedagoška služba održala je različite radionice. Učenici 6. razreda su s nastavnicama Ivanom Šiljeg i Mateom Jerkić izrađivali majice s različitom porukama. Najkreativniji zadatak su imali  učenici osmih razreda koji su s nastavnicom likovnog Mateom Jerkić i pedagoginjom Danijelom Zrilić imali likovnu radionicu. Učenici su trebali na platnu ispisati negativne poruke te su ih zatim prekrili bojama izbacujući sve negativne emocije. Njihova mala umjetnička djela izložena su u predvorju škole.

Posebno smo ponosni na našu filmsku skupinu  Akcija koja je pod vodstvom nastavnice Ivane Vatović snimila kratki film o nasilju u školi kojim su poručili da se svako nasilje može i treba zaustaviti.

Ujedinili smo se i poslali snažnu poruku nasilnicima. Zbog toga danas nosimo ružičasto i svima šaljemo miroljubivu poruku: Nasilje prestaje ovdje! Također zahvaljujemo kazalištu Žar ptica koji su prepoznali naš program borbe protiv vršnjačkog nasilja.


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković