2020-01-31 08:30:27

Međunarodni dan močvara

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa obilježava se 2. veljače u svim državama svijeta, čime se podsjeća na datum potpisivanja Ramsarske konvencije koja poziva na obvezu očuvanja i razumnog korištenja ovoga vrijednog prirodnog resursa.

Još prije samo dvadesetak godina, ljudi su močvarna područja smatrali nepotrebnima, prljavima i izvorima različitih bolesti. To vjerovanje dovelo je do uništavanja najbogatijih ekoloških sustava. U močvarnim područjima (koja danas čine 6% površine Zemlje) živi 40% svih biljnih i životinjskih vrsta.

Pokušavajući spriječiti daljnju devastaciju, 116 država svijeta, a među njima i Hrvatska, potpisale su tzv. Ramsarsku konvenciju kojom se obvezuju na očuvanje močvara na vlastitom teritoriju. Jedno od najvećih dostignuća Ramsarske konvencije je popis močvara od međunarodne važnosti. Iz Hrvatske na Ramsarskom popisu su Lonjsko i Mokro polje, Kopački rit, donji tok Neretve i ribnjaci Crna Mlaka.

U obilježavanju Dana močvara sudjelovali su: Zrinka Baće, Ivana Jerković, Suzana Bubalo, Sandra Krstičević i Ante Buljubašić sa svojim učenicima.

 

 

Čovječe, priroda bez tebe može!

A ti bez nje?

 

 


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković