2019-11-29 18:24:42

Što roditelji trebaju znati o kockanju mladih?

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti u našoj školi gostovao je dr. sc. Toni Maglica, socijalni pedagog koji je doktorirao na temu Obilježja roditeljstva i odnos roditelja prema kockanju kao prediktoru kockanja muške djece te ima dugogodišnje iskustvo rada s djecom i mladima s problemima u ponašanju i njihovim roditeljima. 

Iskustvo je stekao radom u Dječjem domu Maestral i Udruzi Most, a kao vanjski suradnik djeluje u brojnim organizacijama i ustanovama. Trenutno radi kao profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Predavanje je bilo namijenjeno roditeljima učenika osmih razreda. Na predavanju su izloženi rezultati istraživanja koje je provedeno na razini cijele Hrvatske, a uspoređivano je sa svjetskim rezultatima. Hrvatski rezultati se ne razlikuju od svjetskih što je i očekivano. Rezultati su pokazali da u Lijepoj Našoj imamo veliku rizičnu skupinu mladih koji, od svih ponuđenih igara na sreću, najviše igraju sportske kladionice. Današnji problemi roditeljstva povezani s kockanjem su zanemarujuće ili neangažirano odgajanje, manjak roditeljske podrške, niska razina povjerenja i loša komunikacija s roditeljima te manjak obiteljske povezanosti.

Vjerujemo da su roditelji izvukli vrlo važne pouke vezane za podršku svojoj djeci u prevenciji rizičnih ponašanja.


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković