2018-10-10 11:33:18

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 10. listopad proglasila Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Svrha obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

U sklopu ovogodišnje teme Svjetskog dana mentalnoga zdravlja naglašava se potreba da se djeluje na zaštiti i očuvanju mentalnoga zdravlja djece i mladih. Posebno se naglašava da prevencija mentalnih teškoća i poremećaja u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi započinje s većom svijesti i razumijevanjem ranih znakova i simptoma koji se često pojavljuju i u ranijoj kronološkoj dobi. Pritom su odrasle osobe koje svakodnevno žive, rade, uče i igraju se s djecom i mladima iznimno važne. Uz roditelje, ističe se važnost edukacije učitelja i nastavnika kako bi mogli dati podršku učenicima u borbi sa svakodnevnim izazovima te pravovremeno uočiti i razumjeti prve znakove mogućih problema u području mentalnoga zdravlja.

Potrebna je sustavna edukacija mladih osoba i podizanje osviještenosti cijelog društva o mentalnom zdravlju. Mlade osobe treba pripremiti za sve segmente današnjeg užurbanog tempa života u svijetu koji se brzo mijenja.

U našoj školi, Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježit ćemo predavanjem o mentalnom zdravlju mladih osoba, za sve učenike osmih razreda koje će održati Milka Ramić, magistra psihologije iz Zajednice pape Ivana XXIII. iz Velikog Prologa.

 

Preuzeto sa: https://www.hzjz.hr/dogadaj/svjetski-dan-mentalnog-zdravlja-2/


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković