2018-10-06 18:05:58

8.LISTOPADA-DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

 

 

I ove godine prisjećamo se 8.listopada 1991. godine i povijesnih odluka Hrvatskog sabora, kojima danas proslavljamo  Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Bilo je to konačno oživotvorenje odluke Hrvatskog sabora od 25. lipnja 1991. godine kada je donesena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske te proglašenjem Republike Hrvatske  samostalnom i neovisnom državom.

Umjesto mirnog razdruživanja unutar tadašnje jugoslavenske  federacije Hrvatskoj je nametnut brutalan rat. Hrvatski narod  i njezini branitelji bili su prisiljeni na grčevitu obranu  njenog teritorija i neovisnosti. Jedan od prelomnih događaje  ka konačnom izglasavanju neovisnosti zbio se je 7. rujna 1991. godine. Tada su zrakoplovi tadašnje JNA bombardirali Banske dvore gdje je bilo smješteno  državno vodstvo Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.  S obzirom na da je istodobno isticao i Moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i neovisnosti , hrvatsko državno vodstvo smatralo je da su se stvorili svi preduvjeti da se ona konačno i potvrdi.

Zbog mogućih novih zračnih udara sjednica sva tri vijeća tadašnjeg Sabora održana je 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade. Jednoglasno je donesena Odluka o raskidu svih državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama koje su tada činile Socijalističku Federativnu Republiku Hrvatsku. Potvrđeno je da Republika Hrvatska više na smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo SFRJ kao da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije koja više kao takva ne postoji.

Ovim odlukama ostvareni su snovi mnogih generacija koje su maštali, sanjali ili se borili za njenu neovisnost.  A tada proglašena neovisnost, obranjena je u daljnjem tijeku Domovinskom ratu koji je svoju kulminaciju doživio u pobjedničkim operacijama Bljesak i Oluja.

 

 


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković