2018-10-02 12:41:04

MEĐUNARODNI DAN NENASILJA

Međunarodni dan nenasilja obilježava se 2. listopada, na dan rođenja Mahatme Gandija, začetnika filozofije nenasilnog otpora.

Mahatma Gandhi

Posljednjih godina svjedoci smo sve većeg broja nasilnog ponašanja, fizičkih obračuna i novih oblika nasilja poput cyberbullinga kako među djecom, tako i među mladima. Nažalost, prisutna je i sve veća razina tolerancije prema nasilju stoga želimo potaknuti na aktivno sudjelovanje u sprečavanju i prevenciji nasilja među djecom i mladima prvenstveno građane, roditelje i sve nadležne institucije koje se bave mladima. Održavanje mira i sprečavanje svih oblika nasilja osobna je odgovornost svakog pojedinca i društva općenito.

Što je nenasilje?

Nenasilje je ono ponašanje kojim se omogućuje  zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba (opstanak, zdravlje, identitet, sloboda) – niti osobnih, niti drugih ljudi. Nenasilje predstavlja aktivnu borbu protiv nasilja, ali ne ugrožavajući nikoga polazi od pojedinca.

Poruka svim ljudima „Budite osoba sa stavom“, nenasilna, tolerantna, koja poštuje sebe i druge, nastojte se na prikladan način zauzeti se za sebe, a da istodobno poštujete druge.

„Vjerujem kako je svaki čovjek neograničeno sposoban za nenasilje.“

„Sila je oružje slabih; nenasilje je oružje jakih.“

M. Gandhi


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković