2018-10-01 20:51:47

Tiskana slikovnica Sreća Karla Sente - pobjednika državnog natječaja Moja prva knjiga

Na završnoj svečanosti državnog natječaja Moja prva knjiga koja je održana 27. rujna 2018. u  Domu HV-a Zrinski u Karlovcu našem učeniku Karlu Senti, pobjedniku natječaja, uručena je prva nagrada - tiskana autorska slikovnica. 

Državni natječaj Moja prva knjiga koji provodi karlovačka Udruga Kalibra pod pokroviteljstvom MZOS-a još je jednom izazvao ogroman interes mladih stvaralaca iz cijele Hrvatske. Od 726 pristiglih radova bilo je teško odabrati one najbolje, no književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto koje su odradile taj posao, složile su se s odabirom čak sedam prvih nagrada. Karlo nagradu dijeli sa šest djevojaka,  a oni su tako već u osnovnoškolskoj dobi postali autori objavljenih slikovnica koje će sada moći pročitati i sva djeca u Hrvatskoj. 

Našem Karlu nagradu je uručila književnica Sanja Pilić od koje je dobio najbolje kritike  - svima je preporučila čitanje njegove slikovnice. O slikovnici je napisala, (a objavljeno je na kraju slikovnice):

U potrazi za srećom Karlo Senta usrećio je čitatelje svojom slikovnicom. Već na prvi pogled naslovnica privlači svojim sjetnim ugođajem koji nam je toliko poznat. Polja lavande, čempresi, crkvica i more vraćaju nas onom dijelu nas koji teži za spoznajom što je zapravo sreća i gdje se nalazi. Autor nas majstorski i perom i slikom uvodi u priču isprepletenu emocijama i čarolijom. Putujemo kroz snovite predjele džungle, velikog grada ili pješčanih obala. Meditativni krajolici ispunjeni su čežnjom i tišinom. Izrazita likovnost i vještina prenošenja osjećaja slikarskom tehnikom, odlične kompozicije, nadahnuta priča, grafički zanimljiva rješenja čine ovu slikovnicu posebnom. Prepuna je atmosfere i kontemplacije, a na kraju otkrivamo i gdje sreća prebiva. U obitelji. (A katkad se nalazi i u rukama i mašti talentiranog autora). Čestitke                                                                                                                                                                                                                       

    Sanja Pilić  

 

 

Čestitamo Karlu, njegovoj mentorici Katici Salacan i njegovoj obitelji koja ga je pratila na ovom velikom putovanju.

 


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković