2018-03-29 12:15:02

Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se  2. travnja na rođendan Hansa Christiana Andersena, jednoga od najistaknutijih svjetskih pisaca za djecu. Naša škola obilježila je ovaj nadnevak radionicama i izložbenim panoima, a cilj im je bio ukazati na važnost dječje knjige te razvijati ljubav prema čitanju od najranijeg uzrasta.

U obilježavanju su sudjelovali učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama i knjižničarkom. Održane su dvije vrste radionica. Na prvoj smo čitali najpoznatije Andersenove bajke za djecu, a nakon poticajnog razgovora slijedilo je ilustriranje.

Slikovnica naslova Sreća našega Karla Sente, učenika 8. d razreda, bila je tema druge radionice. Karlo je slikovnicu samostalno ilustrirao i napisao uz potporu knjižničarke te smo je poslali na državni natječaj Moja prva knjiga koji provodi Udruga KAlibra iz Karlovca. Našim najmlađim učenicima jako se svidjela Karlova  priča, ali još više njegove  originalne, kreativne i maštovite ilustracije za koje je trebalo puno vremena, truda, a ponajviše talenta. Naime, talent našega Karla je neupitan, njegove ilustracije su nas ostavile bez daha i bez riječi. Sigurni smo da će ovako kreativni crteži i motivirajuća priča biti poticaj za čitanje njegove slikovnice jer mi smo  uvjereni da je njegova prva nagrada posve neupitna. Karlo, držimo ti palčeve!

Iako danas čitanje sve više pada u drugi plan pred modernim tehnologijama i svim mogućnostima koje ona pruža, knjige i dječje bajke svakako bi trebalo više promovirati i nuditi djeci jer one im pružaju bezgranične mogućnosti maštanja, stvaranja i kreativnosti kakvu im nikada neće moći pružiti ni najsuvremenija tehnologija.


Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković