preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

PROMOCIJA ZBORNIKA „NA KOLJENIMA DJEDA I BAKE“

Autor: Marinka Jurković, 25. 11. 2019.

U petak, 22. studenoga 2019. dobili smo obavijest o promociji Zbornika učeničkih radova „Na koljenima djeda i bake“ koji je nastao od najboljih literarnih i likovnih radova prispjelih na istoimeni natječaj što ga je raspisao Katehetski ured Splitsko-dalmatinske nadbiskupije, a na koji se odazvala i naša škola.

 U zborniku su objavljeni literarni i likovni radovi koje su odabrala dva prosudbena povjerenstva, a među njima i jedan literarni rad iz naše škole. Jedan, ali vrijedan! Napisala ga je Ana Cvitković, učenica 8.a razreda uz potporu vjeroučitelja Marinka Tošića, a rad nosi naslov „Krunica moga djeda“.

Promocija zbornika održat će se 5. prosinca 2019. u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

 

KRUNICA MOGA DJEDA

U mom životu postoji mnogo osoba koje su mi drage: mama, tata, brat, baka, ujak, ujna, ali posebno mjesto u mom srcu zauzima moj djed.

Njega više nema, ali ja još uvijek pred svojim očima vidim velike, umorne, žuljave ruke koje neumorno mole i drže drvenu krunicu.

Kad sm bila mala, djed je stalno radio. Njegov ulazak u kuću je bio kratak, ali drag. Bio je to dnevni obrok, kratak odmor i ponovno odlazak na posao. Taj odmor meni je bio najdraži dio dana. Uzimali smo sa staroga trošnog ormara molitvenik listova starih kao papirus. Ja sam imala najljepši zadatak; pronaći molitvu, uzeti drvenu krunicu, sjesti kraj djeda i započeti. Naučih tako mnoge molitve i upoznah mnoge preporuke. Sjećam se da smo ponekad i pjevali. Posebno mjesto u mom srcu zauzima pjesam „Radujte se narodi“.

Vrijeme je prolazilo, a taj kratki dnevni odmor postajo je sve duži i duži, a naporan rad sve kraći i kraći. Bilo mi je drago jer smo djed i ja više vremena provodili skupa i ne sluteći da se u pozadini svega krije teška bolest – Alzheimer.

Odnijela je sve.

Odnijela je stvari, prijatelje, mene, ali nešto što nikad nije odnijela bila je naša drvena krunica i molitva. Nije ju ispuštao iz teških, radničkih ruku. Vrtio ju je i molio bez prestanka i kada me više nije prepoznavao.

Sjećam se posljednjeg Božića. Djed je bio iscrpljen i pomalo tih. Sjela sam kraj njega i počela mu pjevati. Cijelo poslijepodne smo pjevali i više puta ponavljali nezaboravne stihove „Radujte se narodi“. Iduće jutro djeda više nije bilo. Otišao je raspjevan i s drvenom krunicom u rukama. Mislim da je bio sretan.

Danas se s radošću sjećam djeda, žuljavih ruku i drvene krunice, samo jedna mala suza niz obraz krene kad za Božić zapjevamo i na trenutak vrijeme u prošlost vratimo.

 

Ana Cvitković, 7. A

Osnovna škola don MihovilaPavlinovića, Metković
Upute za pripremu tableta
 

Oglasna ploča
Kalendar 2020./21.

 

Knjižnica

Popis udžbenika
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Virtualne učionice

5.A   5.B   5.C   5.D

6.A   6.B   6.C   6.D

7.A   7.B   7.C   7.D

8.A   8.B   8.C   8.D

8.E

Nastava na daljinu

ŠKOLA ZA ŽIVOT
Dan ružičastih majica

Videozapis filmske skupine Akcija

Dan kruha 2019.

STEM kutak
STOP NASILJU
 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju