preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

SVEČANO PROSLAVLJEN DAN ŠKOLE

Autor: Marinka Jurković, 18. 5. 2018.

Danas smo na izuzetno svečan način proslavili Dan škole i  39. obljetnicu njezinog osnutka te dodijelili priznanja najuspješnijim učenicima i njihovim učiteljima – mentorima, a proglasili smo i učenicu generacije. Predvorje škole ispunili su učenici, učitelji i dragi nam gosti iz različitih gradskih institucija, a na čelu im je bio gradonačelnik, gospodin Milan. Tematska osnova cijele priredbe bilo je prikazivanje rezultata i izlaznih proizvoda cjelogodišnjeg projekta „Zavičajna baština“. Program je osmislila i koordinirala te konferansu napisala Marinka Jurković, a vodile su ga šestašice Radojka Volarević i Lara Jurković.

Na početku programa naša ravnateljica se kratko osvrnula na školsku godinu na izmaku, pohvalila najbolje, istakla rezultate, a posebno naš cjelogodišnji projekt „Zavičajna baština“ u kojemu je sudjelovao veliki broj učenika i učitelja. Istaknula je da kineska  poslovica kaže:  „Planinu će pomaknuti samo onaj tko je na početku pomicao kamenčiće.“, a u našoj školi svakodnevno mičemo male kamenčiće pa će i planina doći na red.

 

Programski točke nizale su se ovim slijedom:

 

 • pjevačka skupina učiteljica, „Čija je ono zvizda?“ (Ljupka Sršen Gutić)
 • igrokaz male dramske družine „U kralja Norina“ (Nikolina Doko)
 • folklorna točka - igra: „Došla majka s kolodvora“ (Katarina P. Galov)
 • monolog kneza Neretvanske kneževine, glumio Ivan Jurković (B. Lovrić)
 • šaljivi igrokaz o mjernim jedinicama  „Patent“  (Vera Jerković)
 • monolog na zavičajnom  jeziku „Jokino pismo“, glumio Mateo Plećaš  (I. Vatović)
 • igrokaz sa zavičajnom pričom „Vile i djeca“ (Slavica Ilić)
 • učenička klapa „Na Neretvi vodi ladnoj“ (Ljupka Sršen Gutić)
 • recital kreiran od zavičajnih poslovica (Marinka Jurković)
 • folklorna točka: „Neretvanska promenada“, „Baba kulin vari“ (Katarina P. Galov)

 

Između programskih glumačkih i glazbeno-plesnih točaka ravnateljica je učenicima koji su postigli zavidne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima u znanju te u športskim disciplinama kao i njihovim mentorima podijelila priznanja. S ponosom ističemo da je ovo za nas bila izuzetno uspješna godina. O tome svjedoči naša mrežna stranica na kojoj smo predstavili sve rezultate. Jedno od tri najbolja mjesta na županijskoj razini ostvarili su naši natjecatelji iz Hrvatskoga jezika (7. i 8. razred), Tehničke kulture, Matematike, LiDraNa,  LIK-a, a uspješni su bili i natjecatelji „Matematičkoga klokana“. Od sportskih županijskih rezultata ističemo atletičare i atletičarke 5./6. razreda i njihova mentora Nina Šešelja koji kao županijski  prvaci čekaju državno natjecanje u lipnju. Županijske medalje donose također i rukometaši te rukometašice 7./8. razreda, muška i ženska futsal ekipa, atletičarke 7./8. razredi te rukometašice 5./6. koje čekaju regionalno.

Najviše postignuće u natjecanjima i smotrama je otići na državno natjecanje. To su ove godine postigli sljedeći naši natjecatelji i njihovi mentori:

 • iz Matematike Ivan Volarević (mentorica Marija Raič Raguž)
 • iz TK Ivana Vučić (mentorica Tomislava ivanković)
 • iz TK Josipa Klobučić (mentorica Jelica Lazarević)
 • muška kros ekipa 5./6. razred (mentor Nino Šešelj)
 • ženska kros ekipa 7./8. razred (mentor Nino Šešelj)
 • atletičari 7./8. razred  (mentor Nino Šešelj)
 • „Virtualni plesni show 2018.“ (mentorice Katarina P. Galov i Anka Matić)
 • natjecatelji međudržavnog turnira u šahu (mentor Hrvoje Šimović)

 

I na kraju,  državni prvaci!  Da, i to smo ove godine dostigli! Najvišim državnim priznanjem okitio se naš Stipe Marević na natjecanju iz vizualnih umjetnosti i dizajna koji je u 1.A kategoriji osvojio prvo, a u 1.B drugo mjesto. Podržavala ga je njegova ponosna mentorica Dubravka Šešelj.

Naš učitelj mentor s najviše županijskih i državnih uspjeha - Nino Šešelj također se sa svojom ženskom kros ekipom okrunio državnim zlatom. Naše najbrže trkačice su Lukrecija Krstičević (najbrža u županiji i treća u državi), Sara Šiljeg, Karla Šiljeg i Radojka Volarević. 

Publika je gromoglasnim pljeskom pozdravila sve učenike i mentore koji su danas dobili priznanja, a osobito učenicu Anamariju Dominiković koja je danas proglašena učenicom generacije i za to dobila priznanje.

 

Poruka cijele svečanosti odnosno našega godišnjega projekta krije se u rečenicama što su ih voditeljice izrekle odjavljujući program: „Naša je neretvanska baština, možda kapljica, ali moćna kapljica u moru nacionalne baštine pa i u oceanu baštine čovječanstva. Ta moćna kapljica baštinskoga bogatstva našega zavičaja sigurno zaslužuje da je svaki dan još više čuvamo, izučavamo i poštujemo na dobrobit našeg zavičaja i čitavog čovječanstva. Zato čuvajte i poštujte  naše neretvansko baštinsko blago!“

 

slike preuzete s likemetkovic.hr
 

VREMENICI
Kalendar 2018./19.

 

Popis udžbenika
Vladanje/kriteriji
Oglasna ploča
STOP NASILJU
ZA NAŠE OSMAŠE

 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju