preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

OD IDEJE DO DODJELE NAGRADA I PRIZNANJA NA LITERARNOM NATJEČAJU „PEROM O NERETVI“

Autor: Slavica Ilić, 22. 4. 2018.

Mnogo ljubavi prema zavičaju, neretvanskoj dolini, a posebno rijeci probudilo je i na kraju realiziralo ideju o literarnom natječaju za neretvanske osnovne škole kojega je početkom siječnja 2018. raspisao Ogranak Matice hrvatske iz Metkovića u suradnji s našom školom, a naslovio ga  neobičnim naslovom - „Perom o Neretvi“.

Prvi u kojemu se rodila ova hvalevrijedna ideja bio je gospodin Božidar Lovrić koji je osim rada u školi kao učitelj povijesti, također i predsjednik metkovskoga Ogranka Matice hrvatske. Ta zamisao se javila povodom obilježavanja 175 godina djelovanja Matice hrvatske pa se jednim projektom željela povezati cijela Neretva. Namjera je bila potaknuti mlade, posebno učenike osnovnih škola, da se više posvete pisanom stvaralaštvu koje je u današnje vrijeme zapostavljeno ili nije dovoljno vrednovano.  Profesor Božidar Lovrić svoju je ideju i želju za suradništvom podijelio s Aktivom hrvatskoga jezika iz OŠ don Mihovila Pavlinovića gdje je ideja naišla na plodno tlo za daljnji razvoj. Zajedno smo se dogovorili da tema ovog prvog  natječaja bude rijeka Neretva koja je neiscrpno nadahnuće svim stanovnicima doline Neretve. Natječaj je zamišljen i kao povod za obilježavanje 22. travnja - Dana hrvatske knjige, ali i Dana planeta Zemlje. Na taj se način povezala vrijednost danas zapostavljene knjige s bogatstvom literarnih motiva zavičajne rijeke. Zamisao je bila da literarni natječaj bude usmjeren prema neretvanskim osnovnim školama koje bi potaknule u mladima pisano stvaralaštvo o zavičajnoj rijeci. Sve su se škole odazvale te je prispjelo ukupno  45 radova, pretežito stihova i ponešto proze.

I tako je u petak, 20. travnja u predvorju naše škole održana svečana dodjela nagrada i priznanja za najbolje literarne ostvaraje. U uvodnom dijelu programa nazočnima se obratila ravnateljica Škole domaćina,  Žana Dodig, prof. koja je pozdravila sve nazočne te izrazila radost zbog realizacije ovoga natječaja i zahvalila svima koji sudjeluju u njemu. Obratio se i profesor Božidar Lovrić, predstavnik organizatora i ujedno predsjednika Organizacijskog odbora za provedbu natječaja „Perom o Neretvi“ koji je objasnio razvoj ideje o natječaju te želju da natječaj postane dio tradicije. Nakon toga nas je četvrtašica Melani Primorac razveselila krasnoslovom pjesme Neretvanka, autora Marija Jerkovića.  Učenicu je pripremila njena učiteljica Nikolina Doko.

Uslijedio je i najuzbudljiviji dio svečanosti - dodjela priznanja i nagrada. Nije bilo lako odabrati najbolje radove, a to ponajbolje znaju članovi Provedbenog povjerenstva: metkovski pjesnik Ivo Nadilo, voditeljica Gradske knjižnice u Metkoviću Vesna Vidović, profesorica hrvatskoga jezika Martina Pačić iz Gimnazije Metković te učiteljica hrvatskoga jezika u OŠ Otrići-Dubrave, profesorica Željana Volarević. Predsjednik povjerenstva Ivo Nadilo  pred sam se početak najave najboljih radova obratio publici i naglasio da nisu imali lagan posao jer su imali niz zanimljivih radova, ali su ipak donijeli odluku. Prosudbeno  povjerenstvo pohvalilo je tri rada.

Prvi pohvaljeni rad je „Slike s Neretve“, učenice 8. razreda Nine Jončić iz OŠ Vladimira Nazora iz Ploča,  s mentoricom Ivanom Pudar Pećar,  zatim rad  „Slike moje rike“, učenice šestog razreda Stele Mandić, također iz iste pločanske osnovne škole s mentoricom Marinom Burđelaz te treći pohvaljeni rad Tamo di...“ Andree Ćelić, učenice sedmog razreda iz OŠ Kula Norinska s mentoricom Karmen Matić Vidović.

Pohvaljene radove pročitala je uč. hrvatskoga jezika Marinka Jurković, prof.,  a pohvalnice je dodijelila uč. hrvatskoga jezika Ivona Martinović, prof.

Nakon tri pohvaljena, uslijedila su i tri najbolja rada koja su nagrađena. Treći najbolji rad prema odluci prosudbenog povjerenstva je Neretva kojeg je napisala učenica 6. razreda Nikol Parmać iz OŠ „Ivo Dugandžić-Mišić“, Komin. Mentorica nagrađene učenice je Mirela Šalković. Drugi najbolji literarni rad je „Neretvi s ljubavlju“, učenika 6. razreda Kristijana Volarevića iz OŠ don Mihovila Pavlinovića. Njegova mentorica je Marinka Jurković. Najviše glasova povjerenstva dobila je učenica 8. razreda Hana Dugandžić s radom „Pjesma o starcu i rijeci“. Mentorica naše uspješne spisateljice je Ivana Milić. Nagrade i diplome nagrađenim učenicima dodijelio je  Božidar Lovrić, a nagrađene stihove je kazivala uč.  hrvatskoga jezika Slavica Ilić, prof.

Priznanja su dobili i svi mentori koji su sudjelovali na natječaju te vrijedno i strpljivo motivirali učenike da napišu radove na zadanu temu.  Priznanja svim mentoricama dodijelila je ravnateljica Žana Dodig.  

Priznanja su dobile profesorice:

Mirela Šalković i Jelena Oršulić  iz OŠ „IVO DUGANDŽIĆ-MIŠIĆ“, Komin

 Ivana Milić iz OŠ OPUZEN, Opuzen

Karmen Matić Vidović iz  OŠ KULA NORINSKA, Kula Norinska

Tatjana Hazirović-Juračić, Ines Vukoja, Manuela Šiljeg Malezija i Sandra Šutalo iz  OŠ STJEPANA RADIĆA, Metković

Slavica Ilić, Katarina Petković Galov, Dragica Jerković, Ivona Martinović, Nikolina Doko, Linda Perleta Barišić, Vera Jerković, Marinka Jurković i Ivana Vatović iz OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA, Metković

Predsjednica Aktiva hrvatskoga jezika u OŠ don Mihovila Pavlinovića, Marinka Jurković dodijelila je zahvalnice i svim školama koje su sudjelovale na našem natječaju.

Svečanost proglašenja pobjednika natječaja Perom o Neretvi obogaćena je glazbeno-plesnim programom: folklornim točkama Baba kulin vari, plesom Neretvanska promenada te brojalicom Gun-gun. Male folkoloraše pripremila je učiteljica razredne nastave Katarina Petković Galov. Program je završio pučkom pjesmom Čija je ono zvizda koju su otpjevale učiteljice naše vokalne skupine pod vodstvom učiteljice glazbene kulture Ljupke Sršen Gutić, prof. Učiteljica likovne kulture Dubravka Šešelj likovno je uobličila šest dodijeljenih priznanja te pomogla oko uređenja školskog predvorja. Moderatorica svečanosti dodjele bila je učiteljica hrvatskoga jezika Ivana Vatović, prof.

Vjerujemo da je naš literarni prvijenac Perom o Neretvi, naišao na plodno tlo, da su učenici i njihove mentorice otkrile motivaciju za sudjelovanje, zato s veseljem, u ime organizatora, najavljujemo da će natječaj nastaviti živjeti i ubuduće i da ćemo njime nastaviti veličati prirodne ljepote našega zavičaja, učeničko stvaralaštvo te ekološku osviještenost koja je zalog za njegovu budućnost. Zato kažemo:

DOVIĐENJA DO SLJEDEĆEG NATJEČAJA „PEROM O NERETVI“!

slike preuzete s LIKEmetkovic.hr
 

VREMENICI
Kalendar 2018./19.

 

Popis udžbenika
Vladanje/kriteriji
Oglasna ploča
STOP NASILJU
ZA NAŠE OSMAŠE

 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju