preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

Dan darovitih učenika

Autor: Hrvoje Šimović, 21. 3. 2018.

Kako bi se afirmirala spoznaja o potrebi organiziranja sustavne brige za darovite učenike, posljednjih se godina prvoga dana proljeća, 21. ožujka, u hrvatskim školama obilježava Dan darovitih učenika.

Najcjelovitija je definicija darovitosti ona koja ističe da su,osim sposobnosti, za visoku razinu postignuća od velike važnosti motivacija i kreativnost. Istraživači su uočili da ispunjenje potencijala darovitih ovisi i o njihovim osobinama ličnosti. Dakle, dijete može imati iznimne sposobnosti koje njegovi vršnjaci nemaju, ali one same po sebi nisu dovoljne da bi se darovitost i aktualizirala. Uz visoke sposobnosti, važna je motivacija za učenjem i razvijanjem specifičnih interesa koje darovita djeca rano iskazuju, usmjerenost prema cilju i radna energija koja im pomaže da postavljene ciljeve i ostvare.

O osobinama ličnosti ovisi hoće li se kombinacija iznadprosječnih sposobnosti uspjeti i iskazati. Za razvoj uočene darovitosti neophodna je osmišljena, bogata i stimulirajuća okolina.

Darovitost je, dakle, skup osobina (sposobnosti, motivacija, kreativnost) koji omogućuje pojedincu dosljedno postizanje iznadprosječnih, novih i izvornih uspjeha i doprinosa u nekom društveno cijenjenom području a darovita su djeca identificirana od stručnjaka.

Darovita su djeca vrlo maštovita i kreativna. Počinju ovladavati nekim specifičnim područjem i napredovati mnogo brže od prosječnog djeteta, ponajviše zato što im učenje i ovladavanje vještinama u tim područjima ide mnogo brže i lakše. Puno čitaju, bogatog su rječnika, širokog su raspona interesa, otvoreni za nova, izvanškolska znanja.

Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja darovito dijete uči na kvalitativno različit način i treba mu minimum pomoći odrasle osobe da bi ovladalo područjem svog intenzivnog interesa. Veći dio vremena uči samostalno. Ono što darovita djeca otkrivaju učeći, djeluje na njih motivirajuće i potiče ih na daljnje učenje i rad. Često samostalno pronalaze nova pravila i nove, osebujne načine rješavanja problema unutar toga područja. Postavljaju puno pitanja, logički brže zaključuju, mogu analizirati, sintetizirati i stvarati samo sebi znane putove rješavanja složenih zadataka, a posjeduju i druge umjetničke, jezične, glumačke sposobnosti.

O osobinama ličnosti (otvorenost prema novom iskustvu, pozitivna slika o sebi, autonomija, otpornost na stres) ovisi hoće li se kombinacija iznadprosječnih sposobnosti uspjeti i iskazati.

Kod takvih učenika opravdano je pretpostaviti da se radi o potencijalnoj darovitosti, pa je potrebno provesti identifikacijski postupak radi stručnog utvrđivanja jesu li opaženi i prepoznati signali doista znakovi razvijenije sposobnosti i darovitosti, te izraditi program koji bi bio najprimjereniji učenikovim sposobnostima, interesima i motivaciji.

Daroviti učenici pripadaju dijelu populacije, što je definirano Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, „djece s posebnim potrebama“ te oni, kao takvi, imaju pravo na prepoznavanje, praćenje, usmjeravanje i sustavnu brigu kako bi mogli razvijati svoje potencijale i interese, postali odrasli stvaratelji i pokretači društva. Za sustavan rad s darovitima škola je razmjerno najvažnija jer posreduje tijekom razvojnih razdoblja kritičnih za razvoj i aktualizaciju potencijalne darovitosti.

Zbog svega navedenog, potrebna je suradnja roditelja, učitelja i stručnih suradnika u prepoznavanju i identifikaciji darovitih učenika.
 

 

VREMENICI
Kalendar 2018./19.

 

Popis udžbenika
Vladanje/kriteriji
Oglasna ploča
STOP NASILJU
ZA NAŠE OSMAŠE

 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju