preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati
Školski akti
VRIJEME

OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA

Informatika - raspored

Priloženi dokumenti:
Informatika raspored.pdf

Njemački jezik-raspored
Za djecu
Vijesti

BAROKNA MATEMATIKA

Ovogodišnji školski projekt  Barok  učenici  5.a, 5.b, 8.a i 8.b s nastavnicom matematike Marijom Raič Raguž uspješno su priveli kraju. Ukratko ćemo vam predstaviti naše aktivnosti.


Projekt je realiziran kroz tri područja:

 

1. SIMETRIJA

 

  • simetrija u arhitekturi

U baroknoj arhitekturi, posebno u kraljevskim rezidencijama i palačama vlada stroga simetrija građevina. Simetrija je nešto što je našem oku ugodno vidjeti. Volimo vidjeti kada su stvari idealno posložene i kada odgovaraju jedna drugoj kao što je to u baroknoj arhitekturi. Učenici 8. a i 8. b razreda potovanje kroz barok započeli su još u rujnu 2016. godine kada su u sklopu četverodnevne ekskurzije u Hrvatsko zagorje posjetili palaču Patačić, palaču Herzer, gradsku vijećnicu i katedralu u Varaždinu te dvorce Oršić i Veliki Tabor, a u ožujku 2017. godine u Vukovaru i dvorac Eltz. Na satu matematike učenici 5.a i 5.b razreda određivali su osi simetrije spomenutih građevina.

  • simetrija u glazbi

Simetrija i različiti oblici njezine realizacije u Bachovoj glazbi posebno su zanimljiva i opsežna tema. I sa stanovišta realizacije simetrije najzanimljivije su Bachove zbirke Die Kunst der Fuge i Das Wohltemperierte klavier, koje objedinjuju različite vidove realizacije simetrije i pokazuju neobične igre brojkama i čudesne simetrije koje se mogu matematički izraziti.

 

 

2. RUĐER JOSIP BOŠKOVIĆ

(18. svibnja 1711. – 13. veljače 1787.)

Naš najistaknutiji matematičar i fizičar, ali i diplomat, filozof, pjesnik, geodet, isusovac... jedan je od najistaknutijih znanstvenika svoga vremena... S njegovim djetinjstvom, obrazovanjem, znanstvenim dostignućima, poznatim citatima i zanimljivostima iz života upoznao nas je učenik 8. b razreda Ivan Vene. 

 

3. VIOLINA

  • umjetnost dizajna jednog od najvažnijih glazbenih instrumenata u baroku

 

Posebno su zanimljive violine koje je izradio  talijanski graditelj violina Antonio Stradivari. Svjetski su poznate po izuzetnoj kvaliteti tona i estetskom izgledu. Ono što je najnevjerojatnije jest da je njegova violina izrađena po omjeru Zlatnog reza. Cijela violina je ispunjena spiralama i detaljima pažljivo razmaknutim.  Zlatni rez, poznat i kao božanska proporcija, najsavršeniji je rez u prirodi, potpuno savršen ljudskom oku. To je matematičko – strukturalni pojam kojeg se najčešće veže za umjetnost (broj phi): Veći se dio prema manjem dijelu odnosi kao cijela dužina prema većem dijelu.

 

Učenici 8.b razreda Iva Vučić, Barbara Dropuljić i Martin Roglić  petašima su ispričali zanimljive priče o iskusnom graditelju Stradivariju, njegovim violinama te ih upoznali s matematičkim pojmom zlatnog reza, a Ivan Vene je monološki uprizorio  lik Ruđera Boškovića. Učenice Filipa Šiljeg, Antonia Cvitković, Ana Majić, Lucija Crnčević, Antonela Begić i Iva Vučić su sve to zaokružile prigodnim plakatima koje smo izložili u predvorju škole.

Ponosni smo što smo kroz nastavu matematike uspješno sudjelovali u školskom projektu Barok. Bilo je zabavno i poučno!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marija RAIČ RAGUŽ   datum: 12. 6. 2017.

VREMENICI

Priloženi dokumenti:
vremenici.zip


Oglasna ploča

 


Kalendar 2017./18.

 


STOP NASILJU

Popis udžbenika

ZA NAŠE OSMAŠE


 


Kurikularni dokumenti


Sierpinski Carpet


Škole za Afriku


Tražilica

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Za nastavnike


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju