preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

OPROŠTAJ OD OSMAŠA

Autor: Jelica Lazarević, 7. 7. 2020.

     Još jedna generacija osmaša  oprašta se s učiteljima i osnovnom školom u kojoj je osam godina zajedno rasla, družila se i usvajala nova znanja. 19. lipnja oglasilo se virtualno zvono za kraj nastavne godine, a osmašima ujedno i završetak jednog životnog razdoblja.

     Iako ovogodišnji oproštaj nije uobičajen jer su  nas  specifične okolnosti  udaljile od  rastanka uživo, i ovaj virtualni omogućuje  nam da kažemo zbogom generaciji 2019./20., uz riječi zahvale i želje. U nastanku ovogodišnjeg programa sudjelovali su razrednici osmih razreda i učenici: prof. hrvatskog jezika Marinka Jurković, mentorica učenicima Lari Jurković (recitacija pjesme Ratka Zvrke Tvoja staza) i Dominiku Jerkoviću (literarni rad Na kraju staze duge osam godina), prof. hrvatskog jezika Helena Bjeliš je u ime razrednika pripremila i pročitala prigodni govor, a prof. tehničke kulture i informatike Jelica Lazarević izradila  godišnjak sa slikama osmaša i sadržaje u digitalnom obliku.  Podrška su bili i razrednici, profesori engleskog jezika Josip Vuletić i Ana Guša. Glazbenu točku  Volim i postojim Petra Graše izvele su osmašice Petra Kraljević, Maria Perlić, Lana Senta, Mihaela Šimović i Antonela Zekušić uz pratnju  i pripremu  prof. glazbene kulture Ljupke Sršen Gutić. Videomaterijal  snimila je i uredila prof. hrvatskog jezika Ivana Vatović. 

     Ostaje nam samo da vas pozovemo da pogledate naš program, a osmašima poželimo da upišu željenu srednju školu i  krenu  odlučno i hrabro nekim svojim stazama, u  nadi da odlaze  s lijepim uspomenama na svoju osnovnu školu.

 

                  

 

NA KRAJU STAZE DUGE OSAM GODINA

 

      Došao je i taj dan, dan kad se opraštamo i rastavljamo od naše osnovne škole u kojoj smo naučili mnogo toga, ne samo činjenica već i o životu. U jednu ruku mi je drago jer postajem odrasliji i odlazim na višu razinu školovanja, postajem zreliji… No, naravno, žao mi je jer moram napustiti svoje prijatelje i nastavnike. Napustiti ih bez pravoga oproštaja, proslave, razredne majice, zajedničke fotografije, oproštaja s nastavnicima! Zašto se to baš nama moralo dogoditi?

     Osam godina proveli smo tu… Od sramežljivoga ulaska u razrede i sjedanja u školske klupe došli smo do toga da su nam nastavnici postali dobri prijatelji, a školskim prostorima šetali smo  kao našim drugim domom. Teško je rastati se nakon svih ovih zajedničkih godina i sati. Plakali smo, smijali se, veselili, ljubili, mrzili, strepili... Stekli smo mnoge prijatelje, putovali, zabavljali se,  zaljubljivali i odljubljivali... Sjećam se zbijanja šala s prijateljima kada se na satu suzdržajemo da nas smijeh ne obuzme kako ne bismo dobili opomenu; sjećam se nervoze i neizvjesnosti na dan vraćanja testova ili usmenih odgovaranja; sjećam se suza zbog loših ocjena i osmijeha zbog dobrih. Sjećam se svakog dana koji sam proveo u školi. Nekad i nisam htio ići, bojao sam se testova, ispitivanja, a  bilo je i dan kada sam jedva čekao školu, nedostajali su mi prijatelji, druženje, učenje, školska natjecanja…

     Ne mogu ni zamisliti taj dan -  dan kad  ćemo doći još jednom u školu i to će biti kraj - više se nećemo vraćati! Teška srca ćemo se morati oprostiti od škole i prijatelja...  Kroz glavu mi je proletio filmić kad sam se trebao poredati s ostalim prvašima prvog dana u školi. Nisam se mogao odvojiti od mame. Sjećam se i kada sam zaplakao  jer sam zaboravio ponijeti dres omiljenog igrača da bih ispao važan pred prijateljima, sjećam se sklapanja novih prijateljstava u petom razredu, novih nastavnika, prve simpatije... Bilo je teško priviknuti se na novo društvo, okruženje... Svemu tome došao je kraj! Kraj staze duge osam divnih godina!

     Ponekad smo se i ljutili na naše nastavnike jer su nas možda kritizirali ili nam rekli svoje mišljenje koje nam se baš nije svidjelo, ali na kraju shvatimo: koliko god nam se njihova mišljenja ne bi sviđala – bila su točna. Željeli su nas pripremiti za bolji i lakši put u život, neki od nas to tek sada shvaćaju! Znam da će nam sve što smo naučili u osnovnoj biti potrebno u daljnjem školovanju. Kada odemo u srednju školu, doći ćemo Vam, doći ćemo svima... Posjetiti ćemo Vas i zahvaliti na svemu što ste nam pružili tijekom školovanja u osnovnoj školi. Dragi nastavnici, hvala vam što ste nas trpjeli ove četiri duge godine, puno puta smo vas naljutili i rastužili svojim ponašanjem i ocjenama, ali znali smo se i truditi kako biste vi bili zadovoljni našim radom! Hvala vam na strpljenju koje ste imali za nas, opraštali nam nenapisane i zakašnjele zadaće - virtualne i stvarne, uvijek ste imali puno strpljenja s nama!  Mislim da ste većinu nas naučili i da je u životu važno ponajprije biti ČOVJEK!  Od srca vam hvala svima!        

     Nezamislivo mi je da ću morati otići, napustiti prijatelje koji su sa mnom boravili svaki dan u učionici, poznate nastavnike, kabinete, hodnike, igrališta... K tome, ova grozna škola na daljinu koju nam je donijela pandemija oduzela nam je ono čemu smo se tako radovali – proslavu posljednjega dana – naš rastanak s osnovnom, s razrednicom, s nastavnicima, čistačicama, ravnateljicom, prijateljima… Tko nam je ukrao naš rastanak? Možete li nam ga, molim vas, vratiti!!

     Teško će biti otići u novu školu, naviknuti se na potpuno novo društvo, nove nastavnike. Moji osjećaji se miješaju: jako sam sretan i jako tužan! Radujem se svom odrastanju, jako se radujem, ali bih volio još malo ostati osnovnoškolac. Osnovna škola je najljepši  period u mom životu,  znam da će i ostati. Prošli smo dosta toga zajedno, ja i moj 8.a! Dragi moj razrede, nikad vas neću zaboraviti! Ni jednoga od vas! Uvijek i zauvijek bit ćete dio moga života!

 

                                                                      Dominik Jerković, 8.a
 

Oglasna ploča
Kalendar 2020./21.

 

Knjižnica

Popis udžbenika
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Virtualne učionice

5.A   5.B   5.C   5.D

6.A   6.B   6.C   6.D

7.A   7.B   7.C   7.D

8.A   8.B   8.C   8.D

8.E

Nastava na daljinu

ŠKOLA ZA ŽIVOT
Dan ružičastih majica

Videozapis filmske skupine Akcija

Dan kruha 2019.

STEM kutak
STOP NASILJU
 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju