preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

8. ožujka - DAN ŽENA

Autor: Keti Petrović, 7. 3. 2020.

Međunarodni  dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka kao spomen na žene kroz povijest pa sve do danas, a koje je obilježilo nastojanje da žene imaju ravnopravan položaj u društvu, bez predrasuda i diskriminacija.

Na početku godine učenici sedmih razreda uključeni u INA iz povijesti su dobili zadatke istražiti i napisati sastavke ili PowerPoint o ženama koje se spominju u našem udžbeniku. Svatko od njih ili kao zadatak za rad u paru dobio je zadatak proučiti položaj žena kroz povijest. Položaj žena u povijesti jedna je od najzanimljivijih tema povjesničarima današnjice. Proučavali smo i istraživali o toj temi.

Učenica 7. a razreda  Laura Krndelj izradila je  PPT na temu „Žensko pravo glasa „. Svoj rad učenica je  prezentirala i ostalim učenicima. Na taj način smo mi viši razredi obilježili Dan žena.

Učenici 3. a razreda  sa učiteljicom Suzanom Bubalo Da žena su obilježili izradom prigodnih čestitki za najvažnije žene u životu svakog djeteta, za svoje mame.

I zato se njihovim čestitkama pridružujemo. Svim majkama i ženama želimo sretan Dan žena. 

Povijesni vremeplov

Žene širom svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan   žena kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

. Prvi Dan žena je obilježen 8. Marta 1909. u  SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih historijskih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uslova i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. Ožujka  događali su  se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Interancionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Slijedeće godine   je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. marta 1913. održale demonstracije za mir.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena  u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. marta postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje "herojstva radnica".

Međutim u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

Dan žena nakon baršunaste revolucije, pretvara se   se  u    običaj poklanjanja cvijeća ženama koji se zadržao i nakon pada komunizma.

Ženama se danas u mnogim državama uobičajeno uz čestitku daruje cvijeće.

 


Priloženi dokumenti:
ZENSKO_PRAVO_GLASA.ppt (2.75 MB)


 

Oglasna ploča
Kalendar 2020./21.

 

Knjižnica

Popis udžbenika
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Virtualne učionice

5.A   5.B   5.C   5.D

6.A   6.B   6.C   6.D

7.A   7.B   7.C   7.D

8.A   8.B   8.C   8.D

8.E

Nastava na daljinu

ŠKOLA ZA ŽIVOT
Dan ružičastih majica

Videozapis filmske skupine Akcija

Dan kruha 2019.

STEM kutak
STOP NASILJU
 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju