preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. siječnja

Autor: Keti Petrović, 27. 1. 2020.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. oslobođeno je 7 500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.

 

Svake godine na nastavi povijesti 27. siječnja u znak sjećanja na žrtvu holokausta obrađuju se teme vezane uz  holokaust. Učenicima se pokušava približiti što se to dogodilo ljudima koji nisu ništa skrivili, koji su jednostavno proglašeni manje vrijednima. Danas se sjećamo svih žrtava barbarizma koji je preplavio Europu u tom periodu.

Ove godine učenici su istraživanjem došli do raznih saznanja o sudbinama žrtava holokausta koje su otprilike bili njihove dobi, koji su imali svoje živote i planove za budućnost, a koje prekida rat te uvođenjem rasnih zakona i raznih ograničenja koje više ne mogu ostvariti. Ovo je povijest osobnih priča, koje u vrtlogu rata, govore o sudbinama pojedinaca i njihovim obiteljima.

Učenici osmih razreda su kroz čitanje lektire i gledanje dokumentarnog filma preživjelih i stradalih u holokaustu prikupljali podatke, analizirali sudbine vršnjaka i mladih osoba koje su prevarile smrt koju su nacisti isplanirali za njih i nisu tragičnog završetka, ali i one koji su stradali u holokaustu. Svi oni su otprilike bili njihove dobi, a iako dolaze iz različitih zemalja veže ih to što su bili Židovi. Istražili su priče s područja Hrvatske o Elviri Kohn i Rifki Vostrel te priče Anne Frank, Lea Datscha, Avrahama Koplowicza i Petr Ginza. Svi oni pronalazili su načine kako dalje živjeti i nadali su se skorom prolasku nevolja koje su ih snašle. Međutim, situacija postaje sve gora nakon 1942. godine i događaju im se strašne promjene, skrivanje, zatvaranje u logore, geto, odvajanje od obitelji... Svatko od njih je pronašao neki svoj način kako bi olakšao okrutnu svakodnevnicu. Neki nisu imali sreću, doživjeli su tragičan završetak. Holokaust je iza sebe ostavio trajne posljedice. U 12 godina nacističkih progona stradalo je gotovo 6 milijuna Židova od čega su 1,5 milijun bila djeca koji su bili krivi jer su bili Židovi.

Tema holokausta je približena djeci kroz sudbinu njihovih vršnjaka. Ovo je put da se učenici na ispravan način educiraju vezano za holokaust i zločin prema čovječnosti, a ujedno se šalje poruka da se osuđuje svaki oblik genocidnog ponašanja. Trebamo poučavati o holokaustu kako se povijest nikako više ne bi ponovila. Prigodnim tekstom i  aktivnostima  sudjelovali su učenici VIII. c razreda Katarina Neda Bukovac, Iva Dodig, Matea Boras, Josip Bošković, Ana Brnas, Frano Dodig, Matej Dropuljić, Ivan Ljubičić i Daniela Medak te učenici VIII. b razreda Ivana Jurković i Josip Taslak kao i učenici VIII. a razreda Lara Jurković i Kristijan Volarević. Program je koordinirala nastavnica povijesti.

 

 

 
 

Oglasna ploča
Kalendar 2020./21.

 

Knjižnica

Popis udžbenika
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Virtualne učionice

5.A   5.B   5.C   5.D

6.A   6.B   6.C   6.D

7.A   7.B   7.C   7.D

8.A   8.B   8.C   8.D

8.E

Nastava na daljinu

ŠKOLA ZA ŽIVOT
Dan ružičastih majica

Videozapis filmske skupine Akcija

Dan kruha 2019.

STEM kutak
STOP NASILJU
 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju