preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

Međunarodni dan zaštite životinja

Autor: Ivana Jerković, 4. 10. 2018.

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada. Posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju s posebnim naglaskom na odnos  čovjeka prema  životinjama te važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Prvi je put ovaj nadnevak obilježen 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci s namjerom da se upozori na ugrožene životinje. Udruge za zaštitu životinja diljem svijeta obilježavaju taj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te ih potaknule na razmišljanje o svom odnosu prema njima.
Pod geslom da je Svjetski dan životinja posebna prilika za svakoga tko skrbi o životinjama, misija je ovog spomendana proslaviti životinjski svijet, priznati različite uloge koje životinje imaju u čovjekovu životu te posvijestiti i biti zahvalan što životinje obogaćuju čovjekov život. Cilj je Svjetskog dana životinja poboljšati standarde životinjskog blagostanja širom svijeta pružanjem potpore i sudjelovanjem pojedinaca, grupa i organizacija koje skrbe o životinjama.
 
Ministarstvo poljoprivrede RH predložilo je zakon o zaštiti životinja,  a poseban naglasak u njemu je stavljen na zabranu usmrćivanja napuštenih životinja te osnivanje no-kill skloništa u svakoj županiji. Zakonom se propisuje:
- zabrana neodgovarajućih postupanja prema životinjama: npr. bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa i sl.
- zaštita kućnih ljubimaca tijekom njihovog uzgoja, držanja, prometa i prodaje te kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca
 
U našoj školi obilježili smo Međunarodni dan zaštite životinja prigodnim plakatom u holu škole. Na satu prirode s učenicima šestih razreda obrađene su prigodne teme. Učenici su se upoznali s vrstama i karakteristikama životinja našeg područja. 
 
                                              Katica Salacan i Aktiv biologije
 
 

VREMENICI
Kalendar 2018./19.

 

Popis udžbenika
Vladanje/kriteriji
Oglasna ploča
STOP NASILJU
ZA NAŠE OSMAŠE

 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju