preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

Počelo predstavljanje godišnjega projekta „Zavičajna baština“

Autor: Marinka Jurković, 27. 4. 2018.

U 2018., europskoj  godini kulturne baštine, u našoj školi provodi se cjelogodišnji projekt Zavičajna baština. U srijedu i četvrtak, 25. i 26. travnja, u predvorju škole rezultate svojih aktivnosti predstavilo  nam je šest projektnih timova sa sljedećim zadatcima:

 

                                1.   Neretvanska  tradicionalna plovila     

                                2.   Svetkovine: derneci i krsne slave     

                                3.   Stare mjerne jedinice našeg zavičaja

                                4.    Neretvanski  jelovnici izgubljenog vremena

                                5.    Zaštićena močvarna staništa  - flora i fauna 

                                  6.    Rimska Narona u Vidu 

U srijedu, 25. travnja u predvorju škole okupili su se učenici i učitelji koji su željeli pogledati predstavljanje projektnih tema. Led su probili učenici šestih razreda koji su na satu Informatike pripremili PPT prezentaciju koju je predstavljala učenica Ana Musulin.  Predstavila je rezultate  istraživanja neretvanskih plovila lađe i trupice (građu, dimenzije, uporabu kroz povijest) te nas povezala s Maratonom lađa koji danas pokušava otrgnuti lađu iz zaborava i dati joj novu uporabu, sportsku i kulturnu. Učenici su projektne aktivnosti i prezentaciju pripremili pod mentorstvom učiteljice Informatike Jelice Lazarević i učiteljice Likovne kulture Dubravke Šešelj koja je pripremila izložbu likovnih radova s motivima neretvanskih tradicionalnih plovila  te makete lađa i trupica dio kojih su izradili sami učenici na satu Tehničke kulture.

Učenici osmih razreda istražili su temu „Derneci i slave u neretvanskim župama“ koji su dio naše kulturne baštine. Istraživali su u župama Sv. Stjepana Prvomučenika u Opuzenu, Gospe Snježne u Vidu te Svetog Ilije u Metkoviću. Predstavljanje aktivnosti uz PPT prezentaciju pripremile su osmašice Andrijana Jurković, Lana Čupić i Sara Jerković pod vodstvom vjeroučitelja Marinka Tošića.  Srodnu projektnu temu „Tradicija žudija u našim župama“ predstavili su učenici osmih razreda uoči  Velikoga tjedna uz podršku vjeroučitelja Tomislava Medaka.

Predstavljanje teme „Stare mjerne jedinice našeg zavičaja“ uz izvrsnu PPT prezentaciju pripremio je učenik 7.a razreda Ivan Jerković uz vodstvo učiteljice Matematike Vere Jerković. Na vrlo zanimljiv način predstavio je rezultate istraživanja starih tradicionalnih mjernih jedinica našeg zavičaja, a to su: pedalj, lakat, korak, palac, stopa, aršin, varićak, dulum, kvintal, oka, col, šaka, pregršt…

Drugoga dana, u četvrtak, 26. travnja, predstavljanje je pred brojnom publikom nastavljeno izuzetno zanimljivim predstavljanjem redizajniranoga izdanja male kuharice s tradicionalnim jelima zavičaja pod naslovom „Neretvanski jelovnici izgubljenoga vremena“ na kojemu je nekoliko mjeseci vrijedno radila učiteljica Tonćika Popović sa svojim 3.c razredom. Rezultat je  mini kuharica, grafički vrlo privlačna, a obogaćena, uz izvorni zavičajni rječnik kojim su pisani svi recepti, još i prijevodom recepata na engleski i njemački jezik koje je priređeno u suradnji s učiteljicama stranih jezika I. Manenicom, A. Šimović, K. Laurom i A. Tot. Redizajnirana kuharica će ići u prodaju po popularnoj cijeni, a voljeli bismo je vidjeti u uredima turističkih zajednica i ugostiteljskim objektima među promidžbenim materijalima jer može vrlo uvjerljivo prezentirati naš neretvanski kraj.

Druga podtema Zaštićena močvarna staništa  - flora i fauna  bavila se prirodnom baštinom našeg zavičaja. Uz podršku učiteljice Biologije i Kemije Zrinke Baće te učitelja Geografije Ante Buljubašića karakteristične biljne i životinjske vrste neretvanskih močvarnih staništa uz pomoć PPT prezentacije predstavili su sedmaši Marko Jakić, Mladen Bubalo i Rebeka Kaleb. Naglasak predstavljanja bio je na raznolikosti vrsta te na potrebi svakodnevnoga očuvanja naše prirodne baštine.

Posljednje predstavljanje drugog dana približilo nam je povijesnu baštinu. Podtema  Rimska Narona u Vidu imala je dva dijela: prvi je bio predstavljanje ostataka Narone uz PPT prezentaciju koje su priredili učenici sedmog razreda Viktorija Bebić, Ivan Pehar, Marta Puljić i Mihaela Zekušić s učiteljicom Engleskoga jezika  Anom Tot dok je drugi dio predstavio Rimljanke i njihov način odijevanja te njihovu šminku i nakit. Taj dio su predstavljali mali istraživači rimskog doba Matej Dropuljić, Antea Jurković, Laura Krndelj, Katarina Neda Bukovac i Ivana Jurković, svi obučeni u karakterističnu rimsku odjeću, a u istraživanju ih je vodila učiteljica Povijesti Keti Petrović.

 

U srijedu i četvrtak, 2. i  3. svibnja,  nastavlja se s predstavljanjem projektnih podtema.

Na redu su:  

                         Legenda o kralju Norinu

                         Foto-album starih alata i  tradicionalne dječje igre

                           Folklorna baština užega zavičaja

                        Usmena narodna baština  našeg kraja

                        Mali zavičajni rječnik

                           Neretvanska kneževina

 
 

VREMENICI
Kalendar 2018./19.

 

Popis udžbenika
Vladanje/kriteriji
Oglasna ploča
STOP NASILJU
ZA NAŠE OSMAŠE

 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju