preskoči na sadržaj

Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković

 > Naslovnica
Vijesti

2. veljače - SVJETSKI DAN MOČVARNIH STANIŠTA

Autor: Zrinka BAĆE, 2. 2. 2018.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se 2. veljače jer je na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti. Cilj ovog dokumenta je očuvanje onih područja na Zemlji koja su od presudne važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih zajednica. Konvenciji je do sada pristupilo 169 država među kojima je i Hrvatska. Hrvatska ima pet Ramsarskih područja: parkove prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, planirani park prirode Delta Neretve te ornitološki rezervat Crna Mlaka.

Mi smo stanovnici jednoga od tih područja – Delte Neretve

 

 

Delta Neretve je dolina na jugu hrvatske obale Jadranskog mora koju na svome ušću formira rijeka Neretva. To je  jedan  od najljepših i najslikovitijih krajeva naše domovine i sadrži najveće i najvrednije ostatke sredozemnih močvara. Također je jedno je od malobrojnih takvih područja preostalih u Europi. 

Ovo područje je prvenstveno važno kao odmorište za ptičjih selidbi i zimovanja zbog čega je pet lokaliteta zaštićeno u kategorijama:  ornitološki rezervat (Pod Gredom, Prud i Desne), ornitološko-ihtiološki rezervat (Delta Neretve) te kategorijom zaštićenih krajolika (jezera Desne i Modro oko). U delti Neretve ukupno je zabilježeno čak 310 vrsta ptica, od kojih 115 gnjezdarica, a u Metkoviću se nalazi druga najveća ornitološka zbirka u Europi.

Ušće je, s plićacima i sprudovima, najvrednije za selidbu ćurlina, čigri i galebova. Tršćaci i vodene površine važne su zaselidbu i zimovanje guščarica, a tršćaci, okolne livade i šikare za različite ptice pjevice. Ovdje se gnijezde neke europske ugrožene vrste, kao što su bukavac, patka njorka i morski kulik (koji se gnijezdi na pjeskovitim plažama na ušću Neretve) te brkata sjenica za koju je ovo jedini lokalitet gniježđenja u primorskome dijelu Hrvatske. Tršćaci su važni za gniježđenje kokošice  te raznih vrsta štijoka i trstenjaka. No, na ovom području nije prisutna samo bogata ornitofauna već tu rastu posebne biljne vrste praćene specifičnim vrstama riba i beskralježnjaka.

Današnji  Svjetski  dan vlažnih staništa prigoda je da se prisjetimo kakvo blago imamo. Zato su učenici osmih razreda sa svojim nastavnicama Zrinkom Baće i Dianom Milić izradili tematski plakat kojim su posvijestili kako su močvarna staništa danas jedan od najugroženijih ekosustava na Zemlji te moramo veću pozornost posvetiti njegovom očuvanju.

 
 

 

VREMENICI
Kalendar 2018./19.

 

Popis udžbenika
Vladanje/kriteriji
Oglasna ploča
STOP NASILJU
ZA NAŠE OSMAŠE

 

Kurikularni dokumenti

Sierpinski Carpet

Škole za Afriku

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića Metković / A. Stepinca 2, HR-20350 Metković / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr / os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr
preskoči na navigaciju